četrtek, 4. julij 2013

DAN POTOVANJA IN PRVI DAN


DAN POTOVANJA IN PRVI DAN

Je to sploh en dan? Kako dolgo traja? Je jutro ali pravzaprav večer? Tako na nas vpliva potovanje in časovna razlika. Ta je sicer samo peturna, a nam zaradi utrujajoče poti predstavlja več preglavic kot bi pričakovali.
Sprva smo se od doma odpeljali do Benetk, od koder smo, z željo, da nas prtljaga tam nekje v Aziji res sreča, leteli proti Istanbulu. Po treh urah na letalu, kjer smo bili deležni letalske hrane in družbe ljudi, ki jih srečaš le tisto-enkrat, smo pristali na letališče. Ta vedno monumentalno stojijo na obrobju mest, na njih se mešajo vse mogoče kulture, kljub temu pa se nikoli ne počutim domače. Kratkočasim se v Duty Free-jih, se naslajam nad cenami viskijev in brezsramno buljim v mimoidoče.
Iz Istanbula proti Bangkoku spet poletimo z Turkish Airlines, ki nas navdušijo. Deležni smo "letalskih obrokov" in standarnde izbire filmov, ki nas zabavajo na 7500 km dolgi poti, trajajoči 8 ur.
Kot kasneje spoznamo, so Tajci, poševnih oči in male postave, pripravljeni deliti nasmehe in napotke pri iskanju ciljev. Povezave proti mestu iz letališča so odlične - prvič izpod klimatiziranih naprav  izstopimo šele na končni postaji vlaka, kjer nas pričaka soparnih 30 stopinj Celzija. Ljubljana, s svojim labirintom trol in nejasno povezavo z železnico, se lahko osramočeno skrije.
Okolica v Bangkoku je malce zanemarjena, promet gost in kaotično urejen. Stavbe so visoke, naselja ogromna, med njimi pa se vseeno skriva precejšen kos zelenja. Po krajšem zgubljanju le najdemo hotel, do katerega nas pot vodi po rdeči četrti.

Tudi sicer je za Bangkok in celotno Tajsko značilna prostitucija. Ni več legalizirana, vendar nam kratek sprehod, ko se nad mesto začne spuščati noč, prikaže drugačno resnico. Na ulicah in po lokalih sedijo ženske, oblečene v prekratka krila in pretirano naličene. Ob njih sedijo ali hodijo moški, načeloma Tajci, marsikdo od njih pa prihaja iz drugega kontinenta. Med belim blagom srečamo tudi nekaj moških, naličenih in oblečenih v ženska oblačila. Po realističnih ocenah naj bi bilo na Tajskem 250.000 spolnih delavcev, od tega petina moških. Prostitucija pa prinaša tudi svojo drugo, gršo plat. Ogromno prebivalstva je okuženega s spolno prenosljivimi boleznimi, najnevarnejša in pogosta sta AIDS in hepatitis B. Oblasti in marsikatera organizacija opozarjajo na bolezni in zaščito, v hotelskih sobah pa se na meniju, poleg kave in piva, znajdejo kondomi.

Nočni sprehod po mestu nam prikaže vrvež na ulicah, ki se zbudijo šele proti večeru. Ob cesti stojijo potujoče stojnice s hrano in poceni "tajsko robo". Nad cesto se vije Skytrain, železnica, ki so jo namesto pod zemljo zgradili nad cesto. Presenetljivo ne moti infrastukture, ki ji poseben pečat dodajajo še vsi mogoči kabli, napeljani brez nam doumljivega reda.


ocvrte žuželke

 
 Vozijo po levi, kar kaosu doda še piko na i, vseeno pa se Tajska kaj hitro prikupi, le če ji dopustiš to možnost.

kokosova pijača

Ni komentarjev:

Objavite komentar