sobota, 20. julij 2013

Očkov pogled II. del

Kot sem obljubil bom pisal o hrani, kljub temu da je že o tem napisano v blogu. Živim(o) praktično brez kruha, in ko na to pomislim doma, imam občutek da bom umrl - tudi tu me počasi pobira. Po najboljših močeh poizkušamo najti hotele z zajtrkom, toda le ti pri njih niso v navadi, oziroma so hoteli takoj dražji J. Iz izkušenj vemo, da tisto kar si mi (Slovenci) predstavljamo pod hotelski zajtrk, tukaj ne velja. V hotelu v Georgetownu smo imeli tipičen angleški zajtrk, ki so ga postregli. Dobil si dva pečena jajčka, dve klobasici (majhni, vsaka velikost kazalca) malo maslo in malo marmelado, dve žlici toplega rjavega fižola in en (1!) kos popečenega toasta. Kako to pravilno poješ? Manjkajo vsaj še 4-je toasti.
V naslednjem hotelu Cameron Highlands Malezija De La Ferns Hotel ki ima 4*, in zelo dobre ocene) imamo samopostrežni zajtrk, ki poleg zgoraj navedenih stvari ponuja še pečene »nudlce« z zelenjavo, riž z zelenjavo, lubenice, mango, dve vrsti mesa v omaki, različne slaščice in mlečni riž kjer je polivka kokosovo mleko, ali pa neka črna polivka, spominjala je na bronhi. Potem kava in čaj mangov ali pomarančni sok, maslo in mleko, rogljički. Ter seveda samo navadni koruzni kosmiči in mleko. Popolnoma dovolj, toda ni salam in sir-a. Hotel je (po moje) med boljšimi v tem kraju, in ga plačujemo 72,00 € / nočitev z zajtrkom. Za vse 4 da ne bo pomote J.
Na Tajskem in večinoma po Maleziji jemo med domačini. Restavracije za turiste, ki so večinoma prazne so 3-4x dražje. Na tripadviser forumu dobiš raznorazne informacije, večinoma v prid lokalnim restavracijam. Popotniki so doživeli da so jim v restavracijo nosili hrano z ulice, kjer so jo le preplačali. Hrana na ulici je sveže pripravljena neposredno pred teboj. Cena obroka je riža/testenin z prilogo je 1,00 do 1,50 €. Pivo (0,33) je ista cena kot obrok hrane. Brezalkoholna pijača je polovična cena, sveže stisnjen sok v vrečko 0,25 € za cca 0,50 litra.

Coffe to go iz restavracije na postajališču avtoceste:

Za kosila plačujemo od 6-20 €, seveda za vse 4.
Za razliko od Kitajcev, ki jedo s palčkami je za Tajce in Malezijce značilno da jedo z vilico in žlico. V levi roki imaš vilico ki je za pomoč pri zajemanju hrane z žlico v desni roki. Nož v kuhinji uporabljajo le za pripravo obrokov v kuhinji. V vsej azijski kuhinji je meso razrezan na majhne koščke. Velika je le posamezna zelenjava in nudlci. Oboje z lahkoto odgrizneš, tako da noža kot jedilnega pripora ne pogrešaš.
Vseeno priporočam da na pot vzamete švicarski nož (na letalu NE, med osebno prtljago!). Moj švicarski nož se je letos narezal ananasov.
Še nekaj drugih tehnično doživljajskih zanimivosti v v očkovem pogledu.
Sedaj vozimo avto Proton. Avto je avtomatik z volanom desno. Smerniki in brisalci so postavljeni tako kot v evropi, tako da s tem ni problema. Liter bencina 95 stane v Maleziji 0,50 €. Tukaj je ogromno Protonov, in seveda ostalih azijskih avtomobilov. Na podeželju vidiš taxiste mercedes-e iz 70-ih let, tako kot tovornjake in šolske avtobuse.
To je le turistična znamenitost (zame), drugače so na avtocesti in lokalno moderni novi avtobusi, z klimo in enaki našim potovalnim avtobusom, le da so nihovi našminkani. Tatjani so »všeč« zaradi »firnkov«.
Meni so bili v Cameroon Hihglands všeč defenderji ki opravljajo svoje delo. Vsak kmet ima svoj defender. Menim, da je vožnja le tega po džungelskih poteh čisti užitek:


V KL (okrajšava za Kuala Lumpur ki jo uporabljajo) smo se vozili z javnim prevozom, ki je mešanica efektivne podzemne/nadzemne na betonski »cesti«.
Vozovnice kupujemo na avtomatih kjer označiš končno postajo in cena je seveda odvisna od dolžine vožnje in znaša 0,30 – 0,60 €/osebo. Vlakci vozijo brez sprevodnika in voznika, na podzemnem vlaku se lahko postaviš čisto spredaj in gledaš skozi sprednjo šipo kako drvi skozi osvetljen predor na podzemne postaje. Na nadzemnih postajah – postajališčih so zanimive klopce, ki po Tatjanini ugotovitvi onemogočajo ležanje tako da jih ne zasedajo ljudje z ulice.
V Maleziji ki je tudi muslimanska dežela je na stropu hotela označena smer Meke, (Qiblat – stric Google lepo razloži).



Ni komentarjev:

Objavite komentar