torek, 23. julij 2013

Očkov pogled 3.del

Očkovi pogledi III. tehnika
Ker me tehnika, ki je moj poklic zanima, vedno opazim drugačne tehnične rešitve kot so v navadi pri nas. V Klarini objavi 19. dan je fotografija sušenja perila, ki ga enako kot na Kitajskem na blokih sušijo na (predvidevam) bambusovih palicah.


Prijetno presenečenje je bila zelo dobra kava »coffiee to go« na avtocesti. Takih napitkov ne moreš odložiti, prav tako je pitje v avtu lažje ko voziš avtomatika. Opazil sem, da imajo domačini/delavci v raznoraznih delavnicah nekje ob delovnem mestu vedno kljukico/žebelj na katerega obesijo pijačo.
V določenih delih Azije je kolesarjenje prijazno. Kolesa so večinoma robustna, brez prestav, ali vsaj brez zunanjih prestav. Pravzaprav jih za vsakodnevno vožnjo po opravkih ne potrebuješ, vedno se voziš naravnost. Zanimiva tehnična rešitev so zavore na določenih kolesih. Z vzvodi je prva in zadnja zavora povezana tako, da vedno zaviraš na oba kolesa hkrati. (Imaš samo eno ročko za obe roki.) In zavore ne stiskajo kolesnega obroča aksialno – v smeri osi kolesa (tako kot pri nas). Zavorne čeljusti svojo silo usmerijo na notranji strani kolesnega obroča v radialni smeri iz centra kolesa – na mestu kjer imamo pritrjene napere (po domače šprikle). Predvidevam, da imajo zaradi tresljajev, ki pri tem nastanejo povratne vzmeti na krmilo.

Prvič sem opazil pretočne električne bojlerje za segrevanje sanitarne tople vode. Zadeva izgleda praktično, toda priključne moči so 3,00 – 4,00 kW. Prav tako so povsod klime in ko »energetik« sešteje priključne moči in razmišlja o načinu ogrevanja/hlajenja/prezračevanja pride(m) do sklepa da so energetsko zelo potrošna družba. Nikjer nisem videl kolektorje sončne energije za pripravo tople vode (lani na Kitajskem jih je bilo veliko), smo pa opazili sončno elektrarno.

Cigarete so drage (tako kot alkohol) in cigarete imajo na škatlicah slike rakastih pljuč, razpadlega zobovja, cist ….. slikice, ki naj bi odvajale od kajenja.
V starem turističnem mestnem jedru Malake oblasti želijo narediti nekadilsko cono. Prav tako je kajenje prepovedano na pločnikih, z cigareto moraš stati na cesti. Ne vemo pa, ali je kaznivo stati na cesti …. Zagrožena kazen za neupoštevanje prepovedi kajenja je 500,00 € ali do dve leti zapora.


Na zgornji fotografiji je viden znak pravokotne oblike (kot pri nas za prednostno cesto) rdeče barve z temno rdečimi pikami. Ta znak je postavljen v križiščih kjer se razdelijo ceste, pomena mi Klara (ki je zadnja pred tedni naredila teorijo, ni znala razložiti).
Na drogovih smo zopet opazili totalno zmešnjavo kablov. Na določenih drogovih so še celi koluti kablov. Prav tako so kabli »vraščeni« v vejevje dreves.


Zapis nastaja v Singapurju, ki je naša zadnja postaja pred odhodom domov. To je urejeno mesto, z dobrim javnim prevozom (podzemno železnico). Javni prevoz v Singapurju se imenuje SMRT, in ko na podzemni zaprejo vrata se prikaže prijazen pozdrav:

Ni komentarjev:

Objavite komentar